Pekin Ördeği Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Pekin Ördeği Türleri ve Özellikleri

Pekin Ördeği Yetiştiriciliği

Pekin ördeği, basit yapılı barınaklarda ve eski yapılı kümeslerde yetiştirilebilir. Son yıllarda, ülkemizde de Pekin ördeği yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Bu ördek türünden et, tüy ve gübre olarak faydalanılmaktadır.

Barınak ve İklim Şartları

Yetiştirme alanlarında, duvarlara yarım metrelik çıkış delikleri açılması gerekmektedir. Üç tarafı kapalı, bir tarafı açık sundurmalarda Pekin ördeği yetiştiriciliği yapılabilir. Bu tür barınaklar, ördeklerin doğal ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir.

Yumurta Üretimi

Pekin ördeği sürülerinde, Şubat ve Kasım ayları arasında 40 hafta boyunca her bir ördekten ortalama 200 yumurta elde edilmektedir. Düzgün şekilli, 75-110 gram ağırlığındaki damızlık yumurtalar, 8-12°C derece sıcaklıkta ve %70-%75 nispi nemli bekletme odalarında en fazla 8 gün süreyle bekletilmelidir. Daha sonra kapalı bir odada 10 dakika ilaçlanmalıdır.

Kuluçka Süreci

Dezenfekte edilen yumurtalar, 37.5°C derece sıcaklıkta ve %82-%85 nispi nemin bulunduğu kuluçka makinelerinin ön gelişme bölümünde 24 gün bırakılır. Bu makineler, her 2 saatte bir çevrilmelidir ve 24 günün sonunda yumurtalardan yavrular çıkar. Doğal kuluçkada ise Pekin ördeği yumurtaları, yerli ördek, tavuk veya hindi gibi kuluçkaya yatabilen hayvanların altına konur. Pekin ördeği anaçları yüksek verimli olduklarından, kuluçka eğilimleri bulunmamaktadır.

Yavru Bakımı

Kuluçkadan yeni çıkan yavrular, ilk hafta çevreye alışamadıklarından antibiyotik verilmelidir. 4. hafta sonunda suya alışmaları için yönlendirilmelidir. Eğer et için yetiştiriliyorsa, 2 ayın sonunda kaliteli bir et için kesim yapılır. Dişiler 5-6 ay arasında yumurtlamaya başlar ve bu dönemde yumurta yemi ile beslenmelidir.

Fiziksel Özellikler

Pekin ördekleri beyaz ve kremsi beyaz renkte evcil hayvanlardır. Hem dünyada hem de ülkemizde eti, tüyü ve gübresi için yetiştirilmektedir. Özellikle eti için yetiştirilen Pekin ördeği, Çin mutfağına özgü bir yemektir. Zorla beslenen ve dar bir kafes içinde tutulan ördeklerden elde edilen bu et, hareket edemediği için daha yumuşak olur.

Üretim ve Karlılık

Ülkemizde, Pekin ördeğinden et ve yumurta üretimi, üreticiler için karlı bir iştir. Yetiştiriciliği hem küçük ölçekte çiftliklerde hem de büyük ölçekli ticari işletmelerde yaygın olarak yapılmaktadır. Bu durum, Pekin ördeğinin ekonomik değerini arttırmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

mahmut

22 Nisan 2024 Pazartesi

pekin ördeği yavrusu bahçesi havussuz evde beslenirmi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mahmut Bey,

Pekin ördeği yavrusu için su çok önemlidir. Özellikle bahçe veya havuz gibi bir alan olmadan evde bakımı zor olabilir. Suya girdiklerinde temizlenir ve serinlerler, bu da sağlıkları için gereklidir. Eğer bahçeniz veya havuzunuz yoksa, en azından geniş bir su kabı veya leğen temin etmenizi öneririm. Bu şekilde onların su ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılayabilirsiniz.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Çınay

Pekin ördeği yetiştirmek için havuza ihtiyaç yoktur. Kümesiniz olması yeterli.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ördek Ne Yer?

Ördek Ne Yer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elmabaş Ördek Türleri ve Özellikleri

Elmabaş Ördek Türleri ve Özellikleri

Ördekler Ne Yer

Ördekler Ne Yer

Evde ve Bahçede Evcil Ördek Nasıl Beslenir?

Evde ve Bahçede Evcil Ördek Nasıl Beslenir?

Ülkemizdeki Ördek Irkları

Ülkemizdeki Ördek Irkları

Yavru Ördek Ne Yer?

Yavru Ördek Ne Yer?

Güncel

Yavru Ördek Bakımı Türleri ve Özellikleri

Yavru Ördek Bakımı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ördek Çeşitleri Nelerdir?

Ördek Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Ördek Türleri ve Özellikleri

Ördek Türleri ve Özellikleri